Robotické sekačky jsou investicí, která se vyplatí

Robotické sekačky se světem šíří podobně jako robotické vysavače. Už nejsou žádnou novinkou, technologie pokročily, a tak toho dnešní sekačky samy zvládnou poměrně dost.

Samozřejmě, dá se žít i bez nich. Stejně tak byste přece mohli žít i bez pračky nebo myčky, i tyto činnosti lze vykonávat ručně. Dost možná si za pár desítek let domácnosti nebudou umět představit, jak lidé dříve mohli sekat trávníky ručně.

Jaké funkce můžete od sekaček očekávat?

Moderní robotické sekačky vyrábí například firma Husqvarna. Podívali jsme se na jejich modely a sledovali, co všechno umí. Zajímavé jsou například následující chytré funkce:

  • EdgeCut – funkce, která zajistí dobré posekání okrajů trávníku, takže je nemusíte dosekávat ručně.
  • Hranice, kde má sekačka jezdit, nastavíte s přesností 2-3 cm.
  • Sekačce lze sdělit i různé zóny na vaší zahradě, aby například nesekala sezónní divoké květiny.
  • Pohyb sekačky sledujete neustále online v aplikaci v mobilu.

Sekačky jsou navíc dost malé, takže se vejdou i do úzkých průchodů. Poradí si se svahy až do 45 %.

Robotické sekačky Husqvarna najdete například v oblíbeném pražském obchodě Lespark, který nabízí stroje a techniku pro les, park i zahradu.

Jak vlastně taková robotická sekačka funguje?

Sekačka je vybavená celou řadu senzorů. Obvykle na ní najdete ultrazvukové senzory a senzory nárazu, pomocí kterých detekuje překážky. Také má GPS modul pro navigaci. Dražší modely mají i kameru, díky níž mapují okolí.

Robotická sekačka možná pracuje pomalu, ale stále postupuje. Kousek po kousku zvládne posekat celý trávník – podle virtuální hranice, kterou nastavíte v aplikaci, nebo pomocí vodicího drátu, který natáhnete po zahradě. Když má sekačka málo baterie, sama si zajede do nabíjecí stanice.

Sekání robotickou sekačkou je šetrnější pro trávník. Neseká ho hloubkově, spíše ho ostříhává. Pro trávník je lepší toto pravidelné zastřihování, je pak hustší a zdravější. A vy se nemusíte namáhat..