Domů Zahrada Zelené zdraví – brokolice

Zelené zdraví – brokolice

0
5021

Botanicky se brokolici mluví také kapusta chřestový (Brassica oleracea var. Asparagoides, syn. Convar. Italica). Pochází pravděpodobně z Apeninského poloostrova. Vzhledem se podobá květáku, akorát má mohutnější vzrůst a výšku až 40 – 60 cm. Růžice je méně kompaktní a chutí připomíná chřest. Obsahuje více vitamínů než květák. Růžice dosahuje hmotnost 0,40 – 0,60 kg. Podle odrůdy může být nejen zelená, ale i žlutá až nafialovělá. Jedlé jsou i mladé listy brokolice, ve srovnání s květákem jsou mnohem jemnější.

Brokolice

Nároky na prostředí
Požadavky na pěstování a ošetřování jsou podobné jako u květáku. Nejlépe se jí daří ve středně těžkých, kyprých půdách, které dobře hospodaří s vodou. Záhon třeba dobře zásobit živinami a humusem. Má krátké vegetační období od výsevu po sklizeň, okolo 70 – 90 dní. Brokolice pěstovaná v jarním období je při vyšších teplotách náchylná vybíhat do květu, proto se doporučuje podzimní pěstování.

Optimální teplota při pěstování je 10 až 25 ° C. Snáší však i vysoké letní teploty či krátkodobý pokles teplot do -5 ° C. Vyžaduje slunné stanoviště s dostatkem vláhy. Daří se jí i ve vyšších nadmořských výškách, v horských dolinách s vyšší vlhkostí vzduchu. Je také náročná na mikroelementy molybden a bor.

Brokolice na stole, jedna růžička v naběračce

Pěstování, ošetřování
Pěstujeme ji z přímé setby nebo z předpěstovaných sazenic. Na sběr v červnu ji vyséváme na jaře – v březnu až dubnu. Na podzimní sklizeň v říjnu až listopadu ji vyséváme koncem května až do začátku srpna. Výsev provádíme do řádků vzdálených od sebe 60 cm, v řádku také na 60 cm nebo hustě, přičemž později rostliny jednotíme nebo rozsadíme.

Ošetřování spočívá v kypření až do zapojení porostu a v zálivce. Po objevení se růžic zálivku omezíme.

Fresh broccoli sprout isolated on white background

Kdy sklízet brokolici

Za slunečného a horkého počasí květenství velmi rychle naroste do konzumní zralosti, proto třeba sběr často opakovat.

Zdužnatělé zelené květenství odřezáváme, když dosáhne průměr 8 až 25 cm, a to se stonkem dlouhou 10 až 20 cm. Stonek je jemnější než u květáku, proto ji při kuchyňské úpravě neodstraňujeme.

BEZ KOMENTÁŘE